Πριν από παραπάνω από 100 χρόνια κάποιες γυναίκες απαίτησαν ίσα δικαιώματα… ποιες ήταν οι γυναίκες αυτές;
Στην Bloom Moon πιστεύουμε και υποστηρίζουμε στην απελευθέρωση του inner self μας, στον δυναμισμό και στην ανεξαρτησία. Μεταξύ των κινημάτων που μας αγγίζουν είναι και το κίνημα των Σουφραζετών, το οποίο έχει αποτελέσει έμπνευση τόσο σε ορισμένα προϊόντα μας, όσο και στην φιλοσοφία της εταιρίας μας. Καθώς τα μεταξωτά μας προïόντα «σπάνε» τους κανόνες της καθημερινότητας και της χρήσης παραδοσιακών βαμβακερών μαξιλαροθηκών ή απλών ελαστικών μαλλιών (και άλλων προïόντων), ο ριζοσπαστισμός βρίσκεται στον πυρήνα μας στον χώρο της ομορφιάς, του στιλ και της αυτοπεποίθησης. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, σας παρουσιάζουμε το ιστορικό και ριζοσπαστικό αυτό κίνημα.
Από που πορέρχεται η ονομασία «σουφραζέτα»;
Η λέξη «σουφραζέτα» συναντήθηκε για πρώτη φορά σε ένα αρκετά χλευαστικό σχόλιο της εφημερίδας Daily Mail το 1906 για τις ακτιβίστριες της οργάνωσης «Women’ s social and political union» (Κοινωνική και Πολιτική Ένωση Γυναικών), που συγκροτήθηκε το 1903 από την ‘Εμελιν Πάνκχερστ στο Μάντσεστερ στη βόρεια Αγγλία. Ο όρος «σουφραζέτα» προέρχεται από τη λέξη «suffragist», που δηλώνει τον υποστηρικτή του «suffrage», δηλαδή του δικαιώματος ψήφου. Ο όρος «suffragist», όμως, είναι γενικότερος και αναφέρεται σε μέλη κινημάτων που υποστηρίζουν το δικαίωμα ψήφου, ασχέτως αν πρόκειται για ριζοσπαστικά ή συντηρητικά κινήματα ή αν το δικαίωμα ψήφου αφορά άντρες ή γυναίκες. Όμως οι Σουφραζέτες δεν είχαν ξεκινήσει μ’ αυτήν την ονομασία.
Η αρχή του κινήματος
Οι γυναίκες διεκδικούσαν το δικαίωμα ψήφου για μισό αιώνα περίπου έως το 1900. Οι ειρηνικές διαμαρτυρίες όμως δεν οδηγούσαν πουθενά. Έτσι, το 1903 ιδρύεται στο Μάντσεστερ η «Κοινωνική και Πολιτική Ένωση Γυναικών» από την Έμελιν Πάνκχερστ και τις κόρες της, για να «ξυπνήσει το έθνος» μέσα «από πράξεις κι όχι λόγια». Η απόφαση που άλλαξε ριζικά τη μορφή του κινήματος ήταν η μεταφορά της έδρας της Ένωσης στο Λονδίνο το 1906. Η «Κυριακή των Γυναικών», η πρώτη μεγάλη συνάντηση των σουφραζέτων τον Ιούνιο του 1908, συγκέντρωσε γυναίκες από όλη τη χώρα για τις εφτά διαφορετικές πορείες στο κέντρο του Λονδίνου. Οι πορείες κατέληγαν όλες στο Hyde Park, όπου υπήρχαν 80 ομιλητές. Συνολικά εκείνη τη μέρα, το Hyde Park είχε περίπου 300,000 διαδηλωτές.
Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούσαν
Η ριζοσπαστικότητα των ενεργειών του κινήματος είχε συγκλονίσει τη Βρετανία που δεν ήταν συνηθισμένη σε αυτές τις μεθόδους. Το 1912 η Ένωση έστρεψε την προσοχή της στην αναστάτωση της δημόσιας ζωής στο Λονδίνο και την καταστροφή ιδιοκτησίας. Τον Μάιο του 1912, περίπου 150 σουφραζέτες κατέστρεψαν με λιθοβολισμό τα κεντρικά καταστήματα του Λονδίνου. Η επίθεση τους στην Εθνική Πινακοθήκη, ανάγκασε πολλά μουσεία και εκθέσεις να κλείσουν τις πόρτες τους για τις γυναίκες. Οι σουφραζέτες έσπαζαν βιτρίνες, αλυσοδένονταν σε κιγκλιδώματα, έβαζαν και έκαναν δολιοφθορές στα δίκτυα ηλεκτροδότησης. Μάλιστα, η πιο θεαματική δράση τους είναι η βομβιστική επίθεση στην κατοικία του τότε πρωθυπουργού Ντέιβιντ Λόιντ Τζορτζ (1913). Οι σουφραζέτες ερχόντουσαν συνεχώς σε αμέτρητες συμπλοκές με την αστυνομία. Απαθανατισμένες από τον τύπο με χειροπέδες, να φωνάζουν, αλυσοδεμένες σε κτίρια, έγιναν αντικείμενο πρωτοφανούς σατιρισμού.
Η καθοριστική θυσία της Έμιλι Ντέιβισον
Καθοριστική σημασία για το κίνημα διαδραμάτισε η θυσία της Έμιλι Ντέιβισον, μιας σουφραζέτας η οποία πέθανε στην προσπάθειά της να πετάξει ένα πανό πάνω στο άλογο του βασιλιά στις Ιπποδρομίες του Έπσομ, στις 5 Ιουνίου 1913. Εκατοντάδες ακτιβίστριες ρίχτηκαν στη φυλακή και άρχισαν απεργία πείνας σε μια προσπάθεια να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση, πριν τελικά λάβουν τροφή δια της βίας. Πολλές ταΐστηκαν με το ζόρι, βάσει μιας πρακτικής που απαγορεύτηκε το 1913 με νόμο που ανάγκασε τι αρχές να απελευθερώσουν τις φυλακισμένες που ήταν υπερβολικά αδύνατες. Στις αρχές του εικοστού αιώνα ως και τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, περίπου χίλιες σουφραζέτες ήταν φυλακισμένες στη Βρετανία.
Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος και η κατάκτηση του δικαιώματος
Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος έβαλε μία άνω τελεία στον αγώνα των σουφραζετών. Παρ’ όλα αυτά, κατά τη διάρκεια του Πολέμου σημειώθηκε έλλειψη ικανών και αρτιμελών αντρών, με αποτέλεσμα οι γυναίκες να αναλάβουν πολλούς παραδοσιακά αντρικούς ρόλους. Η εν λόγω εξέλιξη κατέδειξε τις νέες δυνατότητες των γυναικών. Στις 6 Φεβρουαρίου 1918, πέρασε η Νομοθετική Πράξη της Εκπροσώπησης των Πολιτών, η οποία εκχωρούσε δικαίωμα ψήφου σε γυναίκες άνω των 30 που πληρούσαν τα ελάχιστα κριτήρια περιουσίας. Περί τις 8,4 εκατ. γυναίκες απέκτησαν δικαίωμα ψήφου. Το Νοέμβριο του 1918, πέρασε η Νομοθετική Πράξη της Εκλεξιμότητας των Γυναικών, εκχωρώντας στις γυναίκες το δικαίωμα της εκλογής στη Βουλή. Η Νομοθετική Πράξη Εκπροσώπησης του 1928 επέκτεινε το δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες άνω των 21, εξισώνοντας έτσι οριστικά το δικαίωμα ψήφου μεταξύ αντρών και γυναικών.
Πώς ένα κίνημα επηρέασε τη μόδα της εποχής και τη μόδα όπως τη γνωρίζουμε σήμερα;
Ο αγώνας των Σουφραζετών αναδεικνύεται ως μια επική πορεία προς την ισότητα. Ένα από τα εμβληματικά σύμβολα τους ήταν το κόκκινο χρώμα, το οποίο αποτελούσε σύμβολο διαμαρτυρίας και δύναμης. Το κόκκινο χρώμα στα χείλη τους, μέσω του κραγιόν, ήταν η δήλωση της αλλαγής που επιθυμούσαν να δουν στον κόσμο. Ήταν ένα ισχυρό σύμβολο αντίστασης. Το φορούσαν συχνά κατά τις διαδηλώσεις και τις εκδηλώσεις τους για να δείξουν την αποφασιστικότητά τους και την προσήλωσή τους στον αγώνα για ισότητα. Η αποφασιστικότητά τους όχι μόνο επέφερε αλλαγές στην κοινωνία, αλλά επίσης επηρέασε σημαντικά και τον χώρο της μόδας.
Το κίνημα αυτό αναδείχθηκε σε μια περίοδο που η μόδα και η διαμαρτυρία συνυπήρχαν ενωμένες, αντανακλώντας τις αξίες και τις προκλήσεις της κοινωνίας. Οι Σουφραζέτες άφησαν το ανεξίτηλο στίγμα τους, καθιστώντας τη μόδα έναν πυλώνα αυτού του αγώνα για ισότητα και δικαιοσύνη. Πολλοί σχεδιαστές επηρεάστηκαν και υποστήριξαν το κίνημα αυτό. Ένα παράδειγμα είναι η Λουίζα Πιέρ, μια Γαλλίδα σχεδιάστρια μόδας που έδωσε στις γυναίκες ρούχα εμπνευσμένα από την αντίσταση και τη δύναμη τους. Η Πιέρ δημιούργησε σύνολα που επέτρεπαν στις γυναίκες να κινούνται ελεύθερα, αποτυπώνοντας την ανεξαρτησία και την αυτοπεποίθηση τους. Ένας άλλος σχεδιαστής που προώθησε το μήνυμα της ισότητας ήταν ο Σαρλ Φρέντερικ Γιούνκερ, γνωστός για τις προοδευτικές του ιδέες. Ο Γιούνκερ δημιούργησε ρούχα που αντανακλούσαν την αυτονομία και την κοινωνική αλλαγή που προσδιόριζε το κίνημα των Σουφραζετών. Οι σχεδιαστές αυτοί ήταν μόνο μερικοί από τους πολλούς που με τη δουλειά τους και τις δημιουργίες τους ανέδειξαν τη δύναμη και την αυτονομία των γυναικών, συνεισφέροντας έτσι στην προώθηση των ιδεών του κινήματος των σουφραζετών μέσω της μόδας.
Αγγίξτε το πνεύμα των δυναμικών αυτών γυναικών μέσα από το κόκκινο μετάξι
Μεταξωτή Μαξιλαροθήκη Κόκκινη
Στην BLOOM MOON, με τη σειρά μας, τιμούμε το κίνημα των σουφραζετών με το χρώμα της συλλογής μας “Red Suffrazete”, αφιερώνοντας το στη μνήμη του αγώνα τους. Μέσα από τη μετάξινη υφή και το έντονο , κόκκινο χρώμα του ¨Red Suffrazete”, σκοπός μας είναι να θυμίσουμε και να αναδείξουμε τον αγώνα, τη δύναμη, τη κομψότητα και την ισχύ αυτών των γυναικών. Με τιμή και σεβασμό προς το κίνημα των Σουφραζετών, να εμπνεύσουμε και τις επόμενες γενιές πάντα να αναζητούν και να αγωνίζονται για τη δικαιοσύνη και τα δικαιώματά τους. Ενσαρκώνοντας το πάθος και τη δύναμη εκείνων που αγωνίστηκαν για τα δικαιώματα των γυναικών, αυτές οι μαξιλαροθήκες κάνουν μια τολμηρή δήλωση. Η ζωηρή κόκκινη απόχρωση συμβολίζει το θάρρος, την αποφασιστικότητα και την ενδυνάμωση – θυμίζοντας τις εμβληματικές ζώνες τους.
Στη BLOOM MOON λατρεύουμε να συνδυάζουμε τη πρωτοπορία, την ομορφιά και τη μόδα με την ιστορία πίσω από κάθε κομμάτι μας. Στόχος μας είναι να δημιουργούμε όχι μόνο προϊόντα μόδας και ομορφιάς, αλλά και μια ιστορία πίσω από αυτά – ένα μήνυμα. Κομμάτια που τιμούν την κληρονομιά του παρελθόντος, διδάσκουν, θυμίζουν, εμπνέουν και ενθαρρύνουν την αυτοπεποίθηση και τη δύναμη.
Stay MOONed with BLOOM MOON®